/Flyer BKP 2017 1-2.jpg 
Page 1 of 1

 
 /2015-03-22_a.jpg
 
/2015-03-22_b.jpg
 Bier-/kaasproeverij in Molen Het Klaverblad
In navolging op de Bier-/kaasproeverij in Cultuurkoepel Heiloo heeft Frans Ruiter een Bier-/kaasproeverij gegeven in Molen Het Klaverblad op de Zaanse Schans. Met 35 personen in een kleine knusse ruimte vond deze proeverij meer in een huiskamersfeer plaats. Op de zeer gezellige middag werden de volgende combinaties geproefd:
Brouwerij
Bier
Type
%
Kaas
Type
Van Steenberge
Augustijn (1987)
Blond
8,0%
Sikkepit
Hollandse geit
 
De Schans
Schwarz
Schwarz
5,0%
5 jaar oude Boerenkaas
Boerenkaas
 
Dampegheest
Zware Hufter
Gerstewijn
10,0%
5 jaar oude Boerenkaas
Boerenkaas
 
Bourgondische Brouwers
Adelheid
Blond
7,9%
Bastiaanse Blauw
Hollandse Blauwader koe
 
Jopen
Trinitas Tripel
Tripel
9,0%
Boû d'Fagne
Zachte gewassen korst
 
Breugem
Saense Kracht
Quadrupel
11,0%
Le Délice de Bourgogne
Witte korstkaas
 2015-03-22
 /2015-03-0510_a.jpg
 
/2015-03-0510_b.jpg
 Biercursus slijterijpersoneel
Dat er steeds meer vraag naar Speciaalbier is ondervinden medewerkers van slijterijen ook. Maar hebben die wel genoeg kennis om de klant adequaat te woord te staan? Frans Ruiter heeft voor medewerkers van een slijterij te Volendam een Biercursus in twee avonden gegeven om hun kennis van Speciaalbier te verhogen. De eerste avond kregen ze algemene bierkennis bijgebracht en de tweede avond specifieke kennis die ze direct in de praktijk kunnen gebruiken.

De volgende onderwerpen werden besproken: Hoe proef, of eigenlijk degusteer je nou bier? Informatie over geuren (ruiken), smaken en kleuren. De grondstoffen van bier, het brouwproces en de houdbaarheid. De uitleg over informatie op een etiket en de regels die gelden ten aanzien van bier. De verhalen achter etiketten en de verschillende biertypen. Hoe stel ik een assortiment samen en hoe sorteer ik die? Wat kun je nog meer doen met bier zelf en met bier en spijs, en tips om de verkoop van bier in de slijterij te verhogen. Er werden ook twee brouwfouten geproefd om deze te kunnen herkennen en twee oude bieren om de smaakevolutie van bier te ervaren.
 2015-03-05&10
 /2014-10-19_a.jpg
 Zintuiglijk Wandel-Bier-Eet Arrangement
Op deze prachtige zondagmiddag hebben drie verschillende bedrijven hun handen ineen geslagen om een gecombineerd en gevarieerd programma te bieden. Bij de ontvangst met koffie of thee en cake in Visrestaurant Vis & Meer op Camping Bakkum leerden de deelnemers elkaar kennen. Hierna ging de groep met Sandra Roubos van Mensendieck Limmen een bos-/duinwandeling maken waarbij enkele zintuiglijke bewustzijnsoefeningen uitgevoerd werden, eenmaal zelfs onder toeziend oog van een prachtige Schotse Hooglander. Aan het einde van de middag kregen de deelnemers van Frans Ruiter een aantal bieren te proeven, waarbij de geboden spijzen de smaken een totaal andere kant op stuurde. Een aparte zintuiglijke ervaring! Als laatste trakteerde Karin Oosterling van Vis & Meer ons op een verrassend afwisselend vis/vleesmenu. De reacties waren dusdanig dat “de drie” het evenement in 2015 zullen herhalen, met dezelfde insteek maar dan anders! 
 2014-10-19
 /2013-09-22_a.jpg
/2013-09-22_b.jpg
 Oude Spontane Gistingsbierenproeverij
Deze zondagmiddag organiseerden we bij De Drie Dorstige Herten in Utrecht een zeer speciale proeverij van negen Bieren van Spontane Gisting tussen de 25 en 31 jaar oud. De aanwezigen varieerde van “beginnelingen” tot echte zure bieren kenners. Door de leeftijd duurde het ontkurken soms langer dan het uitschenken en een zeefje was hierbij ook geen overbodige luxe. Toch is het gelukt alle negen bieren op een schappelijke wijze in het glas en op tafel te krijgen. Opvallend goed was het oudste bier van de middag: een Oud Beersel Geuze uit 1982. Zo bleek uit de kurk, want de fles droeg geen etiket. De Liefmans Kriek uit 1988 vond ik persoonlijk de mooiste, een heel zacht, vol, fruitig en vineus bier! Van het meest frisse en meest koolzuur bevattende bier kon niet achterhaald worden wie de producent c.q. geuzesteker was. De flessen hadden geen etiket en de kurken vielen zo kruimelig uiteen dat, mocht er al een tekst op hebben gestaan, deze niet meer zichtbaar was. De meest zure bleek de Gueuze van De Troch, met een pH die waarschijnlijk ergens rond de 3 lag. De Girardin Kriek was de enige die (per fles verschillend) geoxideerd was en daarmee als minst in de smaak viel. En de meest zoete was de Gueuze van Lindemans. Goed van smaak, maar wel het buitenbeentje van de middag.
 2013-09-22